Twee nieuwe fokwaarden in fokwaardeschatting december 2017

categorie Fokwaarden
6
dec
2017
0
Reacties

De fokwaardeschatting van december kent enkele aanpassingen, waaronder twee nieuwe fokwaarden. Hieronder ziet u een compleet overzicht van de aanpassingen in de Nederlandse en Vlaamse fokwaardeschatting en de aanpassingen die in het buitenland zijn doorgevoerd. 
Sinds april 2016 publiceert GES de fokwaarde voor voeropname. Deze fokwaarde geeft weer hoeveel voer een dier meer of minder nodig heeft per dag. De opname van voer wordt bepaald door productieniveau van het dier, waarbij zowel melkhoeveelheid als ook de gehalten in de melk van invloed zijn. Verder zijn het lichaamsgewicht van het dier, groei, activiteit en efficiëntie in het verteren van voer ook van invloed op de voeropname van een dier.
 

Twee nieuwe fokwaarden

GES introduceert met de fokwaardenschatting van december 2017 twee nieuwe fokwaarden, Besparing Voeropname voor Onderhoud (BVO) en Besparing VoerKosten voor onderhoud (BVK).
BVO is gebaseerd op de fokwaarde voor voeropname, waarbij het effect van productie eruit is gehaald. Wat dan overblijft is voer wat een dier nodig heeft voor onderhoud. De hoeveelheid voer voor onderhoud wordt beïnvloed door lichaamsgewicht, groei, activiteit en efficiëntie in het verteren van voer. De eenheid is kg droge stof per dag. Een positieve fokwaarde betekent een besparing in voer, oftewel het dier heeft minder voer nodig dan een gemiddeld dier.
BVK is gebaseerd op BVO maar dan uitgedrukt als besparing van voer voor onderhoud gedurende de hele lactatie in euro’s. Doordat BVK de besparing voerkosten voor onderhoud in euro’s is en Inet de opbrengsten melkproductie minus voerkosten voor melkproductie weergeeft, kan BVK worden opgeteld bij de Inet. Hiermee kan het rendement per lactatie worden bepaald van opbrengsten uit melk en de totale voerkosten.
 
 

Internationaal nieuws

Productie
Ierland, RDC/HOL/JER/SIM: Verandering van een 305 dagen lactatiemodel naar een random regressie testdagmodel.
Canada, RDC: Eerste deelname met Milking Shorthorn in de RDC populatie.
Exterieur
Italië, BSW: Eerste deelname voor kruisbreedte
Hongarije, HOL: Eerste deelname voor conditiescore, beengebruik en achterspeenplaatsing
Estland, HOL: Eerste deelname voor conditiescore
Levensduur, Uiergezondheid, Melksnelheid & Karakter
Canada, RDC: Eerste deelname met Milking Shorthorn in de RDC populatie
GMACE
Productie, exterieur, levensduur, uiergezondheid en geboortekenmerken
Hongarije, HOL: Eerste deelname
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *