AEU-blog

ureum

Fokken op ureum helpt stikstofuitstoot terugdringen

categorie AEU-blog

Van alle fokwaarden is de fokwaarde ureum waarschijnlijk het meest onbekend. Toch kan fokken op het kenmerk ureum een behoorlijk effect hebben op de totale stikstofuitstoot op uw bedrijf. Gericht inzetten van stieren met een lage fokwaarde kan resulteren in een lager BEX-ureumgetal.

Via fokkerij is het ureumgehalte dat de veestapel uitstoot te verminderen, waardoor de ammoniakemissie daalt. Vanuit dit oogpunt heeft DLV het praktijknetwerk ‘Voer voor minder ammoniak’ opgericht. In dit project is nader gekeken naar de relatie tussen fokwaarde ureum en het ureumgehalte…

lees meer ›
melkproductiekenmerken mpr

Fokwaarden voor melkproductie: van drie naar vijf lactaties

categorie AEU-blog

De fokwaarden voor melkproductie werden altijd gebaseerd op proefmelkingen uit de eerste drie lactaties van melkkoeien. Sinds april 2017 nemen we ook de proefmelkingen van lactaties vier en vijf mee. Wat verandert dit aan de fokwaarde melkproductie?

De belangrijkste verandering is natuurlijk de toevoeging van twee extra lactaties aan de fokwaardeschatting: de vierde en vijfde lactatie. Lactaties vier en vijf worden opgenomen als twee aparte kenmerken, naast lactatie één, twee en drie. Deze toevoeging is vooral zichtbaar op het tabblad ‘achtergrondinformatie’ in Stierz…

lees meer ›

Bullseye: non-return bij stieren

categorie AEU-blog

Op de stierenkaart staat, naast de fokwaarden, het non-returncijfer van stieren. Maar waar komt dat cijfer vandaan en waar gebruiken we het voor?

Waar de fokwaarde non-return iets zegt over de vruchtbaarheid van de dochters van de stier, zegt het non-returncijfer van stieren iets over het bevruchtend vermogen van het sperma. Vruchtbaarheid van de stier zelf dus. Met het non-returncijfer maakt CRV verschillen in bevruchting tussen stieren zichtbaar. En we kunnen ingrijpen als dat nodig is, bijvoorbeeld door stieren die slecht bevruchten af te keuren.

 
Stierenvru…

lees meer ›
Rika 806 RF; v: Atlantic; eig: Nooijen-Maas, Coevorden

Hoe kan ik de fokwaarden voor frame en type gebruiken?

categorie AEU-blog

Menige veehouder heeft opgemerkt dat sinds april 2015 de rangschikking van stieren voor frame en type flink op de kop is gegaan. Dat klopt. Hoe kan het dat een stier die eerder te boek stond als een goede framestier, nu ondergemiddeld scoort voor frame? Dit komt door een verandering in de berekeningswijze van de bovenbalkkenmerken voor exterieur.

Bij exterieur worden sinds april 2015 de fokwaarden voor bovenbalkkenmerken uit de fokwaarden voor onderbalkkenmerken berekend. De fokwaarden voor bovenbalkkenmerken, ook wel composites genoemd, worden samengesteld uit de lin…

lees meer ›

Composites: berekening van bovenbalkkenmerken uit onderbalk

categorie AEU-blog

Wat zijn de voordelen om bovenbalkfokwaarden uit de onderbalk te berekenen? Wordt er dan een andere koe gefokt? En hoe kan ik de composites van een stier narekenen?

Sinds april 2015 worden bij exterieur de fokwaarden voor bovenbalkkenmerken (composites) uit de fokwaarden voor onderbalkkenmerken berekend. De composites worden samengesteld uit de lineaire kenmerken van de onderbalk (onder andere voorhand, inhoud enz.). De nieuwe berekening wordt toegepast op frame, type, uier en beenwerk. Het is een werkwijze die in de meeste landen al wordt toegepast.

Voordelen
Het ge…

lees meer ›