Fokwaarden

Nieuws fokwaardeschatting april 2018

categorie Fokwaarden

Bij de nationale fokwaardeschatting van april 2018 zijn diverse aanpassingen doorgevoerd. De NVI maakt vanaf nu onderscheid in een NVI voor melkdoel en een NVI voor dubbeldoel. Bij deze fokwaardeschatting zijn voor het eerst koeien toegevoegd aan de referentiepopulatie voor de genoomfokwaarden. Daarnaast zijn er nog diverse andere aanpassingen doorgevoerd. Hieronder vindt u een uitgebreide uitleg over alle aanpassingen.

De aanpassingen in de fokwaardeschatting van april 2018 zijn:

NVI voor melkdoel en dubbeldoel
Composites exterieur bij dubbeldoel
Levensd…

lees meer ›

Veel verschil in voeropname per kg melk

categorie Fokwaarden

Om te fokken op voerefficiëntie verzamelt CRV cijfers over de voeropname van koeien. De familie Alders uit Overloon is het eerste bedrijf waar de voeropname van de koeien onder praktijkomstandigheden nauwkeurig wordt vastgelegd. ‘Op deze manier verzamelen we veel informatie die handvatten en onderbouwing geeft om efficiëntere koeien te fokken.’

Bij het binnenlopen van de stal van de familie Alders in Overloon vallen ze meteen op: de blauwe bakken. Van deze zogenaamde RIC-bakken staan er op het voerpad 20 opgesteld. Genoeg voor een testgroep van 42 koeien, vertelt Wi…

lees meer ›

Twee nieuwe fokwaarden in fokwaardeschatting december 2017

categorie Fokwaarden

De fokwaardeschatting van december kent enkele aanpassingen, waaronder twee nieuwe fokwaarden. Hieronder ziet u een compleet overzicht van de aanpassingen in de Nederlandse en Vlaamse fokwaardeschatting en de aanpassingen die in het buitenland zijn doorgevoerd. 
Sinds april 2016 publiceert GES de fokwaarde voor voeropname. Deze fokwaarde geeft weer hoeveel voer een dier meer of minder nodig heeft per dag. De opname van voer wordt bepaald door productieniveau van het dier, waarbij zowel melkhoeveelheid als ook de gehalten in de melk van invloed zijn. Verder zijn het lic…

lees meer ›

Nieuws rond fokwaardeschatting augustus 2017

categorie Fokwaarden, Persbericht

De fokwaardeschatting van augustus kent enkele aanpassingen. Hieronder ziet u een overzicht van de aanpassingen in de Nederlandse en Vlaamse fokwaardeschatting en daaronder de aanpassingen die in het buitenland zijn doorgevoerd.
 
KI-stieren kleine lokale rassen
Voor KI-stieren van de kleine lokale rassen zijn de publicatie-eisen voor het verkrijgen van een productiefokwaarde aangepast. Vanaf heden moeten stieren minimaal 10 nakomelingen hebben en vervalt de eis op het aantal bedrijven waarop de nakomelingen rondlopen. Voorheen moest een stier dochters op minimaal…

lees meer ›

Nieuws rond fokwaardeschatting april 2017

categorie Fokwaarden, Persbericht

De fokwaardeschatting van april kent enkele aanpassingen. Hieronder ziet u een overzicht van de aanpassingen in de Nederlandse en Vlaamse fokwaardeschatting en daaronder de aanpassingen die in het buitenland zijn doorgevoerd.
Voor de berekening van de melkproductiefokwaarden wordt vanaf de fokwaardeschatting van april 2017 gebruik gemaakt van de proefmelkingen in de eerste 5 lactaties van een dier. Tot op heden waren de fokwaarden gebaseerd op de eerste 3 lactaties van een dier. Tevens worden in de berekeningen de proefmelkingen gebruikt tot dag 420 in lactatie. Dit wa…

lees meer ›