Nieuwe fokwaarden voor witblauw

categorie Fokwaarden
25
aug
2015
0
Reacties

Midden augustus heeft de Stichting Genetische Evaluatie Stieren (GES) nieuwe fokwaarden berekend voor het (zuiver) Belgischwitblauwras. Deze worden gepubliceerd op de eigen BWB-basis die bestaat uit witblauwe dieren geboren in 2010 en die minstens voor 87,5% raszuiver zijn.
De basis van hun BWB-fokwaarden zijn geboorte-, registratie-, vruchtbaarheids- en slachtgegevens waarover ze beschikken en die zijn gebaseerd op zowel Vlaamse als Nederlandse dieren van de betreffende vader.
Deze fokwaarden komen driemaal per jaar beschikbaar (april, augustus, december) en betreffen vruchtbaarheid, geboortekenmerken en slachtkenmerken.
Vruchtbaarheid
Nieuw zijn de fokwaarden rond vruchtbaarheid die vleesveehouders sinds april beschikbaar hebben. Zo geeft de fokwaarde ‘drachtpercentage’ zowel voor koeien als vaarzen (pinken) aan hoe vlot een dier drachtig wordt. Ook de fokwaarde ‘leeftijd bij eerste inseminatie’ heeft grote toegevoegde waarde voor het Belgisch witblauw. Deze toont immers aan in welke mate de dochters van een stier vroegrijp zijn. Goed om weten is dat in deze publicatie de standaardafwijking 4 punten is.
Toegang tot informatie
De informatie is op twee manieren beschikbaar. Allereerst via deze tabel. Deze is niet dezelfde als op de website van het GES. De tabel is speciaal samengesteld en omvat alle stieren jonger dan 10 jaar waarvoor voldoende betrouwbare data beschikbaar zijn. Het aantal fokwaarden dat in deze tabel is opgenomen, bevat slechts een deel van de beschikbare fokwaarden voor BWB.
Daarnaast is er de functie ‘stier zoeken’ op deze site. Hier kunt u de naam ingeven van nagenoeg alle stieren en de gegevens opzoeken. Nadat u op de naam van de betreffende stier hebt geklikt, krijgt u alle gegevens. Klikt u daarna bovenaan op ‘achtergrondgegevens’ dan krijgt u een overzicht van alle fokwaarden. Daarbij is het ook goed om te weten dat de ‘Vleesindex’ alsook de index ‘vruchtbaarheid’ afgeleid worden uit andere fokwaarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *