Nieuws fokwaardeschatting augustus 2014

categorie Fokwaarden
12
aug
2014
0
Reacties

In de nationale fokwaardeschatting zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd:

1. Betrouwbaarheid genomics
Naar aanleiding van een validatie van de genomic fokwaarden, zijn de betrouwbaarheden aangepast. In tabel 1 is een overzicht te zien van de oude en nieuwe betrouwbaarheden voor kenmerken die onderdeel zijn van de NVI berekening.

Tabel 1. Betrouwbaarheden voor NVI kenmerken,
gebaseerd op zwartbonte NL stieren van geboortejaren 2004-2012

2. Introductie GMACE
GMACE maakt het mogelijk om naast nationale data ook internationale data te gebruiken voor de berekening van genomic fokwaarden. Wanneer een stier nog niet in Nederland/Vlaanderen getest is maar wel in het buitenland, kunnen genomic fokwaarden uit het buitenland worden omgerekend naar Nederlandse fokwaarden met behulp van GMACE. De landen deelnemen aan de GMACE omrekening zijn: Canada, Duitsland, Denemarken/Finland/Zweden, Frankrijk, Groot Brittannië, Italië, Nederland/Vlaanderen, Polen, België (Wallonië) en Australië.

De GMACE fokwaarden zullen in dezelfde lijst worden gepubliceerd als de nationale genomics fokwaarden. Deze stieren zullen te herkennen zijn aan hun broncode ‘IGfw’.

Internationale fokwaardeschatting

Vruchtbaarheid
Zwitserland, BSW: Voor de eerste keer deelname aan interbull evaluatie voor NR56 pinken en interval eerste – laatste inseminatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *