Aanpassingen indexdraai april 2015

categorie Fokwaarden
8
apr
2015
0
Reacties

Eens in de 5 jaar voert GES een basisaanpassing door, waarbij het referentiepunt verschuift en de bereikte genetische vooruitgang wordt meegenomen in het berekenen van de fokwaarden. Maar de basisaanpassing is niet de enige verandering die in de indexdraai van april 2015 wordt meegenomen.
De grootste verandering zal merkbaar zijn door de invoering van composites – samengestelde fokwaarden- bij de fokwaarde bovenbalkkenmerken exterieur. Deze wordt voortaan berekend met een formule uit de onderbalkkenmerken.
Deze aanpassing in Frame zorgt voor degelijke en efficiëntere koeien. Koeien worden minder snel groter, maar behouden wel de ruimte en breedte in voorhand en kruis. Daarbij gaan benen naar optimale kromming en wordt in uier de achterspeenplaatsing minder nauw en uierdiepte en achteruierhoogte beter.
Bij de fokwaarde Exterieur wordt Robuustheid vervangen door de beter begrijpbare term Type. Daarnaast verandert ook de Inet-formule. De negatieve weging van melk verdwijnt, terwijl er een nieuwe fokwaarde wordt geïntroduceerd: lactose. Lactose speelt nu ook al een rol in de uitbetaling van melk. Deze aanpassing geeft melkstieren en stieren met goede gehalten en voldoende melk een voordeel.
Ga hier naar de resultaten van de indexdraai april 2015
Lees meer: nieuws fokwaardeschatting april 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *